Odjel za transfuzijsku medicinu
Voditelj Odjela: Ljiljana Kucljak Šušak, dr.med., spec. transfuziolog

Biljana Vujnović Balta, dr.med.

Glavni medicinsko-laboratorijski dijagnostičar: Radojka Katarina Dorić, bacc.med.lab.diagn.


Tel: 033 725 444, lokal 269.

Rad Odjela za transfuzijsku medicinu organiziran je u smjenama kroz 24 sata uz pripravnost liječnika vikendom i blagdanima.

Radno vrijeme ambulante za vađenje krvi je od 7-10 h 
Magda Oblat Roguljić, dr.med. vodi odjel od 1960. – 1963. godine, a zatim do 1976. godine Dragica Krasulja, dr.med., internist. Prim. Berislav Mostovac, dr.med., internist-kardiolog, voditelj je do 1991. godine kada vodstvo preuzima Ljiljana Kucljak Šušak, dr.med., prvi specijalist transfuziolog koja usmjeruje transfuzijsku službu prihvaćanju načela suvremenog transfuzijskog liječenja.

Danas se na Odjelu za transfuziju učini oko 5000 ambulantnih pregleda i obavi 110 000 medicinskih postupaka. Terenska ekipa transfuziologa godišnje prikupi oko 3000 doza krvi dobrovoljnih davatelja s područja cijele županije.

Od 1993. godine uvodi se princip usmjerenog transfuzijskog liječenja tj. liječenje onim pripravkom krvi koji je bolesniku potreban. To je uvelike smanjilo nuspojave na transfuziju te omogućilo da se krvnim pripravcima uzetim iz jedne doze krvi liječi više bolesnika.

Utemeljenjem Povjerenstva za transfuzijsko liječenje u sklopu Povjerenstva za lijekove, napravljen je iskorak prema europskim standardima koji propisuju stalno praćenje učinkovitosti transfuzijskog liječenja, rizika i kasnih nuspojava.

Poslovi odjela za transfuzijsku medicinu:

  • Uzimanje i laboratorijska dijagnostika krvi
  • Imunohemaološka ispitivanja krvi
  • Serološka ispitivanja krvlju prenosivih bolesti
  • Praćenje neželjenih reakcija na transfuziju
  • Suradnja s kliničarima u transfuzijskom liječenju
  • Terapijske venepunkcije