Odjel za ginekologiju i porodništvo

Voditelj Odjela: prim.dr.sc. Jadranko Šegregur, dr.med., specijalist ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Glavna sestra Odjela: Milica Ivanic, bacc.med.techn.

 

Liječnici

Odjeli i Dnevna bolnica

Specijalističke ambulante

prim.dr.sc. Jadranko Šegregur, dr.med., 
spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Tvrtko Kovačević, dr.med.,
spec. ginekologije i opstetricije, subspec. uroginekologije

Dražen Koledić, dr.med,
spec.ginekologije i opstetricije, subspec. ginekološke onkologije

Goran Trubarac, dr.med.,
spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Mario Cenkovčan, dr.med., spec. ginekologije i opstetricije

Dino Pavoković, dr.med., specijalizant ginekologije i opstetricije

Tomislav Kaselj, dr.med., specijalizant ginekologije i opstetricije

Ivan Tonković, dr.med., specijalizant ginekologije i opstetricije

Odjel za ginekologiju 
Tel: 033 747 - 435
Rodilište:
Tel: 033 721 - 423,
       033 747 - 314

Dnevna bolnica
Voditelj Dnevne bolnice:
Tvrtko Kovačević, dr.med., spec. ginekologije i opstetricije
 
 

Voditelj Poliklinike Odjela: Goran Trubarac, dr.med., spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Glavna sestra Poliklinike Odjela: Željka Dorić, bacc.med.techn.

Ginekologija i patologija trudnoće - dnevna bolnica
radno vrijeme:
ponedjeljak - petak od 9 - 14h

Ultrazvučna ambulanta
radno vrijeme:
ponedjeljak - petak od 9 - 14h
 
Ginekološka ambulanta

radno vrijeme:
ponedjeljak - petak od 9 - 14h

Endoskopska ambulanta

Za sve preglede naručiti se na tel:
033 747 - 424


Hitna za ginekologiju i porodništvo (0-24h)

Administracija Tel: 033 747 - 263

 
 
Do 1960. godine ginekologiju i opstetriciju vode kirurzi. Dolaskom Antona Sudića, dr.med. osniva se djelatnost zaštite zdravlja žena kao posebna specijalistička disciplina. Od 1965-1990. godine voditelj je prim. Mijo Pupek, dr.med. Od 1991-1992. godine v.d. voditelj odjela je Petar Glumičić, dr.med., a Jadranko Šegregur, dr.med. zatim vodi odjel do 2002. godine kada na njegovo mjesto dolazi Tvrtko Kovačević, dr.med.
 
Od osnutka Opće javne bolnice 1902. godine pa do 1961. godine, kada se osniva djelatnost za zdravstvenu zaštitu žena, svu ginekološku patologiju zbrinjavaju kirurzi. Novoosnovani Ginekološko porođajni odjel raspolaže s 43 kreveta i operacijskim traktom, ginekološkom specijalističkom ambulantom i savjetovalištem za kontracepciju i sterilitet, ali zbog pomanjkanja specijalista nema stalnu liječničku službu.

Prvi kolposkop i cistoskop nabavljeni su dvije godine po formiranju službe. Ubrzo slijedi osnivanje Dispanzera za ženske bolesti sa savjetovalištem za trudnice da bi se 1966. godine Ginekološko porođajni odjel iz montažne zgrade preselio u novu bolničku zgradu kapaciteta 66 kreveta. Istovremeno su nabavljena 3 ginekološka stola, prvi inkubator, mikroskop, vacuum ekstraktor te aparat za reanimaciju. Početkom sedamdesetih o pomaku u obimu i kvaliteti rada govori postojanje Antisterilitetne ambulante, Ambulante za ranu detekciju karcinoma kod žena, Savjetovališta za trudnice, Savjetovališta za kontracepciju, Bračnog savjetovališta, Neonatološke ambulanta i Patronažne službe.

U novoizgrađenu je bolničku zgradu 1974. godine smješten Porođajni odjel, a ubrzo se osniva i Odjel za neonatologiju. Početkom 80-tih godina odjel ima 5 specijalista i prvog pedijatra neonatologa, a u rutinski se rad uvodi pehametrija, kontrola poroda kardiotokografom, fototerapija novorođenačke žutice, eksangvinotransfuzija te ultrazvučna dijagnostika. U sklopu Djelatnosti za zaštitu zdravlje žena nalaze se: Porođajni odjel s porođajnim traktom,Odjel za neonatologiju s Odsjekom za zdravu novorođenčad i Odsjekom za ugroženu i bolesnu novorođenčad i Poliklinički – konzilijarni dio s ginekološkom ambulantom, ambulantom za trudnice, za ginekološku endokrinologiju i fertilnost, onkološkom, neonatološkom i ambulantom za ultrazvuk. Početkom 90-tih kupljen je ultrazvučni aparat s abdominalnom i transvaginalnom sondom, započeto je s novim protokolom polikemoterapije kod malignih bolesti jajnika, uvedena metoda izolacije Chlamidiae i Mycoplasme, određivanje beta HCG, nove metode operacija korekcije inkontinencije.

Djelatnost za ginekologiju i porodiljstvo danas pruža sekundarnu zdravstvenu zaštitu ženama kroz stacionar kapaciteta 50 kreveta za ginekološke bolesnice; godišnje se obavi do 400 velikih ginekoloških operacija, do 700 malih ginekoloških zahvata, te porodi 800 –1000 žena. Od velikih operativnih zahvata rade se najčešće abdominalne i vaginalne histerektomije, korekcije stresne inkontinencije, vulvektomije, operacije benignih i malignih bolesti jajnika, konizacije, kao i ostale ginekološke operacije.

Laparoskopski se radi sterilizacija, odstranjenje dobroćudne ciste, endometrioza, vanmaternična trudnoća, neostomija jajovoda, rješavanje priraslica. U sklopu ultrazvučne ambulante radi se sva dijagnostika, ultrazvučno vođena punkcija i ultrazvučno kontrolirana histerosalpingografija kontrastom. Patologija trudnoće i tijek poroda prate se kardiotokografskim i amnioskopskim nadzorom. Pored klasičnih ginekoloških operacija, danas se rade i laporoskopske operacije.

Nova oprema omogućava bolje praćenje tijeka porođaja i patologije trudnoće što je smanjilo mortalitet na rodilištu koji 2001. godine iznosi 3.6‰. Naša je bolnica među prvih 7 bolnica u Republici Hrvatskoj tijekom 1995. godine prihvatila inicijativu UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije program promicanja dojenja.